19 Mart 2010 Cuma

Buzdolaplarını ve Dondurucuları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Buzdolaplarını ve dondurucuları, yılın her günü ve saatinde sürekli kullanıyoruz. Bazı uyarıları dikkate alarak bu beyaz eşyaların ömrünü uzatmak ve gıdaları doğru şekilde saklamak elimizde. Sizler için dünyanın en gelişmiş buzdolabı teknolojilerine sahip Arçelik’ten pratik kullanım bilgilerini aldık:


• Dolap ısı kaynaklarından en az 30 cm uzakta olmalı, direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
• Buzdolabı ile duvar arasında en az 3-4 cm’lik mesafe bırakılmalıdır.
• Soğutma veriminin düşmemesi ve dolap içerisindeki diğer besinlerin bozulmaması için oda sıcaklığından daha sıcak yiyecekler dolaba konmamalıdır.
• Soğutma verimliliği açısından minimum oda sıcaklığı 10°C olmalıdır.
• Kapı aralığı gibi problemlerin olmaması için buzdolabının konulacağı zemin düzgün olmalıdır.
• Ark oluşumunun önlenmesi için elektrik tesisatında mutlaka topraklama sistemi olmalıdır.
• No–frost modellerde hava kanallarının önü kesinlikle kapatılmamalıdır.
• No-frost buzdolaplarında görülebilecek kullanım kaynaklı(kapalı kap kullanmama sonucu) koku problemleri fotokatalitik filtre ile önlenmektedir.
• Buzdolabının kapıları gereğinden fazla açılıp kapanmamalıdır. Bu, elektrik tüketimini artıracaktır.
• Termostat ayarları ortam ve mevsim şartlarına göre değiştirilmelidir.
• No-Frost buzdolaplarında yiyecekler üstü açık şekilde bırakılmamalıdır.
• Çift kapılı statik buzdolaplarında soğutucu bölmede yiyecekler arka duvara temas etmemelidir.
• Çift kapılı buzdolaplarında en sıcak bölge üst rafın bulunduğu bölgedir. Bu nedenle en üst rafa 1-2 gün içerisinde tüketilecek gıdalar konmalıdır.
• Sebzeler buzdolabına nemli ve ıslak konduğunda, bakteri oluşumu için uygun ortam yaratılmaktadır.
• Yeşil yapraklı sebzeler, perfore poşetlerde ya da ağzı gevşek olarak bırakılmış poşetlerde, sebzelikte saklanmalıdır.
• Buzdolabına koymadan önce çürümüş veya bozulmaya başlamış sebze veya meyveler ayırılmalıdır.
• Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra eğer pişirilmediyse tekrar dondurulmamalıdır. Bu, gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
• Çabuk bozulan meyveler de (dut, çilek gibi) dolap içerisindeki hava ile direkt temas etmemelidir. Muz buzdolabında saklanmamalıdır.

• Sebze ve meyveler dolaba yıkanmadan konmalıdır. Aksi halde üzerlerindeki doğal film tabakası kaybolacağından daha çabuk bozulabilir.
• Et türü besinler, yağlı kağıt veya poşetlerle dondurucu kısımda saklanmalıdır.
• Gazlı içecekleri dondurucu bölümde saklamayınız, patlayabilir.
• Yiyecekler, kokularının karışmaması için mutlaka kapalı kaplarda saklanmalıdır.

1 yorum:

Saliha dedi ki...

verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkürler..

Yorum Gönder