16 Şubat 2010 Salı

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı

Bu yıl blogumuzun içeriğinde bazı değişiklikler yapıyoruz. Dondurmalı tarifler ve sunum tekniklerinin yanı sıra beslenme, kişisel bakım, dekorasyon vb. konularda da bilgiler aktaracağız. Yemek içerikli filmlerin ve kitapların tanıtımı da yeni yüzümüzün bir parçası.

“Osmanlı Mutfağı", İstanbul'daki Saray mutfağında ve Saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 15. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürü.

Bu kültür, kullanılan malzemeden pişirme yöntemlerine, yemek çeşitlerinden, yeme alışkanlıklarına, yemek öğünlerine, sofradaki görgü kurallarına, mutfak binalarına dek pek çok konuyu kapsıyor. “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabında önce Osmanlı yemek kültürünü oluşturan öğelere değiniliyor, ardından Osmanlı Mutfağından 99 yemek tarifi sunuluyor.


Osmanlıların beslenme alışkanlıklarını kavramak için bazen 7.yüzyılın Orta Asya'sına; bir yemeğin köklerini bulmak için 9. yüzyıla, Abbasi İmparatorluğu'nun başkenti Bağdat' a; pilavların sırrını çözmek için 13. yüzyıla, Moğol istilasına uğrayan Anadolu'ya, oradan da Safevi sarayına gidiyor; bu arada, 15. yüzyılın çok öncesinden günümüze kadar, sadece zaman içinde değil, mekanlar içinde de yolculuk yapılıyor.

Boyut Yayın Grubu tarafından yayınlanan “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabının yazarı Marianna Yerasimos, 1947 İstanbul doğumlu. Zapyon Rum Kız Lisesi’nin ardından İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünü bitiren Yerasimos, çocuk eğitimi ve ‘paralel eğitim’ üzerine uzman. 1973’te Abdullah Özkan ile birlikte Gözlem Yayınları’nı kurdu. Yayınevinin eğitim ve çocuk kitapları editörlüğünü yaptı.

1984’ten sonra, Osmanlı toplumunun gündelik yaşamı ve bu yaşamın görsel belgeleri ile özel olarak ilgilenmeye başladı. O günden sonra bu tür görsel malzemelerle uğraşmayı sürdüren Yerasimos, zaman zaman Osmanlı konulu gravürleri tanıtıcı yazılar yazdı. İstanbul ve Ankara’da sergiler düzenledi, ilginç gravür ve haritaları topladı. İstanbul’un ilk uzmanlaşmış “gravür galerisi” Galeri Alfa’nın kurucu ortağı da olan Marianna Yerasimos, galeri bünyesindeki çalışmalarını halen sürdürüyor.

Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kitabında 99 adet yemek tarifini günümüz koşullarına uyarladı. Dağınık halde bulunan yüzlerce yemek ve tatlı tarifinden bir seçme hazırlayan yazar, unutulan bir mutfak kültürünü çağdaş mutfak kriter ve ölçülerine göre yeniden yorumladı.

5 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bugünkü mutfak kültürümüzün temeli aslında Osmanlı mutfağı. Çok ilginç bir kitap olacağını tahmin ediyorum.Sevgiler.Mine

Saglıklımutfak dedi ki...

Bu süper bir fikir olmuş . çok hoşlandım sıkı takip edeceğim. sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

Dondurmalı tarifleri zevkle izlememe :)rağmen konuları çeşitlemenize çok sevindim:)özellikle dekorasyon:)sevdiğim bir alan oturduğum yerden:)
bütün yenilikleri görmek, dolaşmak :))keyifli oluyor doğrusu.sıcacık sevgiler..

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

daha çok keyifle takip edeceğim bu güzel bloğu artık:)))
sonsuz başarılar
sevgi dolu öpücükler

PASTA DANTELA dedi ki...

Merhabalar severek yediğimiz dondurmalarınız sofralarımıza lezzet getiriyor blogunuzu yeni keşfettim sizide takip ettiğim bloglar arasına alıyorum ..sevgi ile kalın..

Yorum Gönder