9 Mart 2010 Salı

Dondurma Boğaz Hastalığı Yapar Mı?

Ülkemizdeki dondurma tüketimi, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde. Yıllık kişi başı dondurma tüketimi Amerika Birleşik Devletleri’nde 25 lt., aralarında İsveç ve Norveç’in olduğu kuzey ülkelerinde 13-14 lt. ve Avrupa’da ortalama 7 lt. iken Türkiye'de bu rakam 2,5 lt. Bunda dondurma hakkında uzun yıllardan beri süre gelen yanlış inanışlarımızın etkisi var.

Kimi ebeveynler, kış aylarında çocuklarına, hastalanmalarından endişe ederek dondurma yedirmiyorlar. Oysa hijyenik şartlarda üretilen ambalajlı dondurma anjin ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmıyor. Hatta bademcik, geniz eti gibi küçük boğaz operasyonları sonrasında kanama riskini düşürmek amacıyla o bölgeye soğuk uygulaması yapılıyor ve bunun için doktorlar çocuklara dondurma yemelerini öneriyor.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Günter Hafız’ın açıklamaları şöyle: “Pek çok kişide, dondurmanın boğaz ağrıttığı yönünde yanlış bir algı var. Ancak, soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki mevcut değildir. Yalanarak ya da küçük miktarlarda alındıktan sonra, ağızda tutularak yenilecek, hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açması için hiçbir sebep yoktur.”

Bunları biliyor musunuz?
• İlk dondurma, 3000 yıl önce Çinliler’in kar, meyve ve balı karıştırmasıyla ortaya çıktı.
• İlk dondurma yapma makinesi, 1843 yılında Amerikalı Nancy Johnson tarafından yapıldı.
• Ortalama büyüklükte bir dondurma, yaklaşık 50 yalamada bitirilebilir.
• Şimdiye kadar yapılan en büyük dondurma, 4 metre yüksekliği, 10 ton ağırlığı ve 4 ton süslemesi ile 1985’te Anaheim Kaliforniya’da yapıldı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na geçti.

5 yorum:

dyt.kelebekdiyeti dedi ki...

http://kelebekdiyeti.blogspot.com/2008/07/yazn-vazgeilmezi-dondurma.html
benimde daha önce dondurma ile ilgili bilgilendirme yazım vardı.
sevgiler.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

maalesef böyle bir inanış var hepimizde hala. ben dondurmayı cok seven oğluma ne yazık ki kışın yedirmeye korkuyorum. ama geçen gün buz gibi havada bir hanım yanındaki 3 yaşlarındaki kızına kocaman bir dondurma almış yediriyordu. şaşkın şekilde baktım, demek ki benimle aynı şekilde düşünmeyenler de var.

Unknown dedi ki...

bence dondurmanın sadece yazın yeniliyor olması çok eskilerde kaldı artık yaz kış tüketilen enfes bir lezzet olarak dolabımızda başköşede biz bu ara sizin kaymaklı karamelli pastanıza takıldık mesela enfes bir tat iyiki varsınız

bake a cake dedi ki...

vermiş olduğunuz yararlı bilgiler için teşekkürler

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

oğlum 3,5 yaşında,ek besinlere geçtiğinden beri yaz kış dondurma yediriyorum.kesinlikle çok memnun ve mutlu halinden:)
ah birde kornettoların mini boyları çıksa:)tutmakta çok sıkıntı çekiyor:)))

sevgi dolu öpücükler

Yorum Gönder