23 Mart 2010 Salı

% 100 Salata

Baharın gelişiyle birlikte yeme ve yaşama alışkanlıklarımızı gözden geçirip yeni kararlar almaya başladık. Bunlar arasında ön plana çıkanın “kilo vermek” olduğunu tahmin edebiliyoruz. Fazlalıklarımızı vermede bol sebze ve meyve tüketiminin faydalı olduğunu biliyoruz. İşte bu nedenle salataları ya sofralarımızın baş tacı yapıyoruz ya da kimi öğünlerimizin tek seçeneği olarak konumlandırıyoruz.

İnkilap Kitabevi’nin yayını “%100 Salata” birbirinden lezzetli ve doyurucu salata tarifleri sunuyor. Türkiye’nin ilk amatör aşçılık okulu Mutfak Sanatları Merkezi’nin kurucularından olan Mesut Erdoğan’ın salata tariflerini, yurtiçi ve yurtdışında pek çok başarılı çalışmaya imza atan Fotoğraf Sanatçısı Buğrahan Şirvancı görüntülemiş.

Mesut Erdoğan’a göre; “Salata kavramı aklımıza birkaç şey getiriyor. Birincisi, Türk mutfağında mezelerin salata adı ile sunulması; örneğin patlıcan salatası gibi mezeler. Bunların adı her ne kadar salata olsa da, aslında birer meze. Bir diğer unsur ise bizde, Batı mutfaklarında çok rastlanmayan bir gelenek olan, ana yemeğin yanında iştah açıcı olarak salata tüketilmesi. Gerek restoranlarda gerekse evlerimizde salatasız bir sofra düşünülemez. Oysa ki ana yemeğe sıra gelene kadar iştahımızın zaten açık olduğu bir gerçek. Batı mutfaklarında ise yemeğin yanında iştah açıcı olarak şarap tüketilir ve salatanın sosundaki yüksek asitli soslar şaraba uyum sağlamazlar. Bu sebeple Batı’da salata, yemek öncesi bir iştah açıcı olarak tüketilir.
Bir diğer salata kavramı ise karşımıza, artık ülkemizde yaygın olarak sunulan açık büfelerde çıkıyor. Akşam partilerinde barbekünün yanında veya otel büfelerinde salatalara sıkça rastlamaktayız. Salata için söyleyebileceğimiz diğer bir şey, son yıllarda ülkemizde de kabul gören bir tutum olan, bir öğünü sadece salata ile geçirme alışkanlığı. Bu modada salatalar, sadece yeşilliklerden oluşmuş bir şekilde soğuk olarak servis edilmiyor, üzerinde sıcak sunulan et, balık, tavuk, peynir ve sebzeler de bulunuyor. Bu salatalara biz kompoze salatalar diyoruz.
Salatanın yeşillikleri olarak kısa bir süre öncesine kadar sadece marulu, maydanozu ve rokayı bilirdik. Gelişen görgü, alışkanlık ve tabii tüketim konusundaki deryalara eş yaratıcılığımız ile artık salatalarda taze baharatlar, taze otlar ve rengârenk yeşillikler de kullanıyoruz.”
Kuru meyvelerle süslenen salatalar, tahıllı salatalar, yeşil sebze ve kök sebzeler ile hazırlanan salatalar, salata soslar ve daha fazlası için % 100 Salata kitabını edinmenizi öneriyoruz.

4 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Yapmayın ama ya olmadı şimdi . akşam vakti eridim otçul biri olarak bittim. nefis gözüküyorlar:)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bir Giritli üstelik otlara yeşilliklere bayılan biri olarak bu kitabı mutlaka almalıyım.Paylaşımınız için teşekkürler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Tarifleri çok merak ettim, salatasız olmaz diyorum!

HADİYE dedi ki...

Salatasız sofraya oturmam.Çok ama çok seviyorum salatayı.Bu kitabı alacağım inşallah.

Yorum Gönder