26 Şubat 2010 Cuma

Brownie Ve Dondurmanın Aşkı

Yorucu bir günün ardından sevdiklerinizle bir araya geldiğinizde, keyfine varılan o özel anın bir hediyesidir brownie… Eşsiz lezzeti ve görüntüsüyle akşamınızı taçlandıracak bir sunum… Düşkünlerine mutluluk gözyaşları döktürecek bir aşk filmi… Tıpkı Brownie ve dondurmanın yarattığı aşk gibi…

 
Malzemeler:
1 bardak ceviz (110 g)
3 adet yumurta
1 bardak un (125 g)
1 bardak toz şeker (170 g)
2 çorba kaşığı kakao (30 g)
½ bardak margarin (80 g)
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Carte d’Or Kaymaklı Dondurma (2 kaşık)

Hazırlanışı:
Şeker ve yumurtaları beyazlaşıncaya kardar çırpın. Azar azar unu ilave edin. Kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Margarini eritin , ılınana kadar bekleyip hamura ilave edin ve iyice karıştırın. Yağlı kağıdı yaydığınız tepsiye koyun. Önceden 200 derece ısıttığınız fırında pişirin. Soğuyunca kare kare kesin. Carte d’Or Kaymaklı Dondurma ile servis yapın.

22 Şubat 2010 Pazartesi

Portakal, Çikolatalı Dondurmayla Buluştu!

Portakal ve çikolata, birbirlerine çok yakışan ikililer arasındadır. Keklerde ve şekerlemelerde onlara sıkça rastlarız. Size bu ikilinin başrolde yer aldığı dondurmalı bir seçenek sunmak istedik. Portakal ve Carte d’Or Sütlü Çikolatalı Dondurma’dan bu kez portakal çiçekleri yaratmaya var mısınız?

Çikolatalı Dondurmalı Portakal Çiçekleri
Malzemeler:
4 adet portakal,
1 çorba kaşığı toz şeker,
1 çorba kaşığı su,
1 çorba kaşığı portakal suyu,
1 çay kaşığı tarçın,
Carte d’Or Sütlü Çikolatalı Dondurma
Taze nane yaprakları,
Çam fıstığı

Hazırlanışı:
İki portakalı, üzerinde hiç zar kalmayacak şekilde soyun ve dilimleyin. Birkaç dilimi kenara ayırın, diğer dilimleri geniş bir kaba dizin. Kalan iki portakalın suyunu, dilimlerin üzerine dökün, tarçını da serpip buzdolabında 1 saat dinlendirin.

Bir tencerede bir çorba kaşığı toz şekeri ve suyla eritin, kenara ayırdığınız portakal dilimlerini ekleyin ve karamela kıvamına gelmesine fırsat vermeyecek şekilde hafif ateşte pişirin.

Her tabağa buzdolabından çıkaracağınız portakal dilimlerini yelpaze şeklinde yerleştirin ve ortasına bir top Carte d’Or Sütlü Çikolatalı Dondurma koyun. Pişmiş portakal parçalarını, biraz nane yaprağı ve birkaç çam fıstığı ile birlikte tabağa serpiştirin.

19 Şubat 2010 Cuma

Kivili ve Ananaslı Yeşil Vadi

Kivi, ülkemizde de üretilmeye başlanmasıyla bol bol bulabildiğimiz bir meyve haline geldi. Yüksek oranda C vitamini içermesi, proteinler ve minerallerce zengin olması nedeniyle “sağlık meyvesi” olarak anılan kiviyi, ananas ve Antep Fıstığı ile bir araya getirdik. Havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı şu günlerde ilkbahar özlemiyle yeşil bir vadi yarattık.
Malzemeler:
2 adet kivi,
1,5 tabaka jelatin,
2 fincan su,
½ su bardağı toz şeker (85 gr),
½ paket krema,
3 adet yumurta sarısı,
½ su bardağı ananas suyu (100 ml),
4 çorba kaşığı toz şeker (120 gr),
Carte d’Or Antep Fıstıklı Dondurma

Hazırlanışı:
Kabuklarını soyduğunuz kivileri, blenderdan geçirin. 1 tabaka jelatini, 1 fincan suda eritin ve sıkarak çıkartın.Tencereye ezilmiş kivi, yarım su bardağı toz şeker, erimiş-sıkılmış jelatin ve 1 fincan su ekleyip kısık ateşte birkaç dakika karıştırarak pişirin. Kup bardaklarının dibine, iki parmak kalınlığında paylaştırıp donmaya bırakın.

Kremayı kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Yumurta sarılarını 4 kaşık toz şeker ile çırpın. Ananas suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Ilık kremayı, bu malzemelere sürekli karıştırarak ilave edin. Karışımı, benmari usulüyle aralıksız karıştırmaya devam ederek muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.

Ayırdığınız kalan jelatini ılık suda yumuşatıp sıkın ve karışıma ekleyin. Eriyene kadar sürekli karıştırın. Hafif ılınınca bardaklara ikinci kat olarak ekleyin ve tekrar donmaya bırakın. Carte d’Or Antep Fıstıklı Dondurma ekleyerek servis edin.

16 Şubat 2010 Salı

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı

Bu yıl blogumuzun içeriğinde bazı değişiklikler yapıyoruz. Dondurmalı tarifler ve sunum tekniklerinin yanı sıra beslenme, kişisel bakım, dekorasyon vb. konularda da bilgiler aktaracağız. Yemek içerikli filmlerin ve kitapların tanıtımı da yeni yüzümüzün bir parçası.

“Osmanlı Mutfağı", İstanbul'daki Saray mutfağında ve Saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 15. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürü.

Bu kültür, kullanılan malzemeden pişirme yöntemlerine, yemek çeşitlerinden, yeme alışkanlıklarına, yemek öğünlerine, sofradaki görgü kurallarına, mutfak binalarına dek pek çok konuyu kapsıyor. “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabında önce Osmanlı yemek kültürünü oluşturan öğelere değiniliyor, ardından Osmanlı Mutfağından 99 yemek tarifi sunuluyor.


Osmanlıların beslenme alışkanlıklarını kavramak için bazen 7.yüzyılın Orta Asya'sına; bir yemeğin köklerini bulmak için 9. yüzyıla, Abbasi İmparatorluğu'nun başkenti Bağdat' a; pilavların sırrını çözmek için 13. yüzyıla, Moğol istilasına uğrayan Anadolu'ya, oradan da Safevi sarayına gidiyor; bu arada, 15. yüzyılın çok öncesinden günümüze kadar, sadece zaman içinde değil, mekanlar içinde de yolculuk yapılıyor.

Boyut Yayın Grubu tarafından yayınlanan “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabının yazarı Marianna Yerasimos, 1947 İstanbul doğumlu. Zapyon Rum Kız Lisesi’nin ardından İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünü bitiren Yerasimos, çocuk eğitimi ve ‘paralel eğitim’ üzerine uzman. 1973’te Abdullah Özkan ile birlikte Gözlem Yayınları’nı kurdu. Yayınevinin eğitim ve çocuk kitapları editörlüğünü yaptı.

1984’ten sonra, Osmanlı toplumunun gündelik yaşamı ve bu yaşamın görsel belgeleri ile özel olarak ilgilenmeye başladı. O günden sonra bu tür görsel malzemelerle uğraşmayı sürdüren Yerasimos, zaman zaman Osmanlı konulu gravürleri tanıtıcı yazılar yazdı. İstanbul ve Ankara’da sergiler düzenledi, ilginç gravür ve haritaları topladı. İstanbul’un ilk uzmanlaşmış “gravür galerisi” Galeri Alfa’nın kurucu ortağı da olan Marianna Yerasimos, galeri bünyesindeki çalışmalarını halen sürdürüyor.

Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kitabında 99 adet yemek tarifini günümüz koşullarına uyarladı. Dağınık halde bulunan yüzlerce yemek ve tatlı tarifinden bir seçme hazırlayan yazar, unutulan bir mutfak kültürünü çağdaş mutfak kriter ve ölçülerine göre yeniden yorumladı.

14 Şubat 2010 Pazar

Çocuk Kalbi

Yarı yılı tatilinin birini daha geride bıraktık. Çocuklarımız gönüllerince eğlendiler, bol bol uyudular, oynadılar, sinemaya ve tiyatroya gittiler. Bu hafta okulda arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle hasret giderdiler. Belki tatil sonrası derslerine tekrar odaklanmada zorlandıklarını hissediyorsunuz? İşte size sevimli bir öneri: Ev ödevlerini bitirdikten sonra ödül olarak birlikte çocuk kalbini yapabilirsiniz. Çocuklar ve çocuk kalanların yaparken eğleneceği, yerken keyif alacağı bir sunum bu…
Malzemeler:

2 paket farklı renkte jöle,
Bir miktar renkli çikolata draje,
Bir adet dondurma külahı,
2 top Carte d’Or Selection Fındık Rüyası

Hazırlanışı:
Jöleleri, paketlerinin üstündeki tarife göre hazırlayın.
 
Derinliği az olan bir kaba boşaltıp buzdolabında soğumaya bırakın. Bisküvi kalıpları ile kalp vb. şekiller çıkarın.
 
Şekilli jöleleri tabağın kenarına yerleştirin.
 
 
2 top Carte d’Or Selection Fındık Rüyası’nı tabağa koyun.
 
Tabaktaki boşluğa dondurma külahını ters olarak yerleştirin.
 
Renkli çikolatalı drajelerle top dondurmaların üstünü süsleyin.

12 Şubat 2010 Cuma

Burçlara Özel Tarifler

Özel günlerde pratik lezzetler sunmayı alışkanlık haline getirdik. 14 Şubat için de sevgililere özel sürprizler hazırladık. Oniki burcun damak zevkini analiz ettik ve tariflerimizle buluşturduk. Çikolata, meyve ve baharat başta olmak üzere pek çok tat alternatifini biraraya getiren bu özel tarifler, Sevgililer Günü kutlamalarına hoş bir sürpriz katacak.

Çikolata düşkünü Kova, Koç ve Başaklar’a…

Çikolata Aşkı
Malzemeler:
450 ml süt,
150 gr sütlü çikolata,
125 ml krema,
30 gr kakao,
4 top Carte d’Or Vanilyalı Dondurma

Hazırlanışı:
110 gr çikolatayı parça parça kırıp süt ile tencereye koyun. Kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin. Kakaoyu ekleyin. Kaynayana kadar karıştırıp ateşten alın. Krema ve 4 top Carte d’Or Vanilyalı Dondurmayı ekleyin. Kalan çikolatayı rendeleyip, üzerine serpiştirerek servis yapın.

Şık sunumları önemseyen Oğlak, Terazi ve Aslanlar’a…

Tatlı Aşkım
Malzemeler:
200 gr beze,
40 g bitter çikolata,
1'er top Carte d'Or Çikolata Parçalı Kaymak, Vişne ve Bitter Çikolata

Hazırlanışı:
Yuvarlak kek kalıbının içine streç film döşeyin. Bezeleri kâğıt havlu arasında ufalayın. Kek kalıbının içine Carte d'Or Bitter Çikolatalı dondurmayı yayın, üstüne bezelerin yarısını serpin. Buzlukta dondurun. Üstüne Carte d'Or Vişneli Dondurma ekleyin ve bezelerin kalanını serpin, tekrar dondurun ve Carte d'Or Çikolata Parçalı Kaymak yayın. Buzlukta bütün gece bekletin. Rendelediğiniz çikolata parçacıklarıyla servis yapın. İsterseniz vişneli sosla süsleyebilirsiniz.

Geleneksel tatları seven Yengeç, Başak ve Balıklar’a…

Aşk Yuvası
Malzemeler:
2 adet portakal,
2 adet çubuk tarçın,
2 adet karanfil,
Taze zencefil,
1/2 kahve fincanı bal (50 ml),
1 bütün portakallı kek (500 g civarında),
1 kutu Carte d'Or Bitter Çikolatalı Dondurma.

Hazırlanışı:
Kek kalıbını streç folyo ile kaplayın. Keki dilimleyin. Portakalın kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın. Zencefili soyup rendeleyin. Portakal suyu, portakal kabuğu, zencefil rendesi, tarçın, bal ve karanfili tencereye koyup ısıtın. Dilimlediğiniz kekleri, hazırladığınız suya batırıp kek kalıbının her tarafına dizin. Üstüne Carte d'Or Bitter Çikolatalı Dondurma'yı düzgün şekilde yayıp spatula yardımıyla düzleştirin. Servis tabağına kakao serpiştirip, keki tabağa yerleştirin ve üzerine pudra şekeri serpin. Etrafına çikolatalı sos gezdirerek servis yapın.

Meyveli lezzetlere düşkün Boğa, Terazi ve Başaklar’a…

Aşk İksiri
Malzemeler:
250 ml vişne suyu,
1 adet muz,
200 gr dondurulmuş ya da taze vişne,
1 çorba kaşığı bal,
4 adet buz,
4 top Carte d’Or Vişneli Dondurma

Hazırlanışı:
Blendera vişne suyunu, iri iri doğranmış muzu, vişneleri, balı, Carte d’Or Vişneli Dondurma toplarını ve buz küplerini koyun. 2-3 dakika buzlar kaybolana kadar karıştırın. Servis bardaklarına alıp bekletmeden servis yapın.

Yaratıcı tariflerden etkilenen Aslan, İkizler ve Kovalara

Binbir Çeşit ArmutTatlısı
Malzemeler:
1 tane kurutulmuş kırmızı biber,
1 dal biberiye,
1 tane defne yaprağı,
2 adet yıldız anason,
2 çubuk tarçın,
3 karanfil,
1 tane limon suyu ve kabuğunun rendesi,
1,5 bardak toz şeker (90 gr),
2 çorba kaşığı bal(30 gr),
2,5 bardak su (500 ml),
1 armut (kişi başı)
Carte d’Or Bitter Çikolatalı Dondurma

Hazırlanışı:
Kırmızı biberin kabuğunu çıkarıp geniş bir tencereye koyun. Biberiye, defne, anason, tarçın, karanfil, limon suyu ve kabuğunun rendesi, toz şeker, bal ve suyu ekleyip 5 dakika kaynatın. Armutları sapları üzerinde kalacak şekilde soyup tencereye yerleştirin ve eşit şekilde pişmeleri için tencerenin ağzını kapayacak şekilde yağlı kağıt kesip kaplayın. Armutlar yumuşayana kadar 20-25 dk pişirip kevgir yardımıyla süzerek servis tabağına alın. Tencerede kalan suyu yarıya inene kadar yüksek ateşte kaynatıp armutların üzerine ekleyin ve soğumaya bırakın. Yanına Carte d’Or Bitter Çikolata Parçalı Dondurma ve bolca pişmaniye ilave ederek servis yapın. İsteğe göre çikolatalı sos ekleyebilirsiniz.

Klasikten şaşmayan Oğlak ve Boğalar’a…

Saf Aşk
Malzemeler:
4-5 adet nane yaprağı,
2 top Carte d’Or Kaymaklı Dondurma

Hazırlanışı:
Nane yaprakları ve 2 top Carte d’Or Kaymaklı Dondurmayı blenderda 2 dakika karıştırın ve buzlukta soğuttuğunuz bardaklarla servis yapın.

Çilekli tatlardan hoşlanan Akrep ve Yaylar’a…

Sevgi Çiçeği
Malzemeler:
7 – 8 adet buz,
1 tatlı kaşığı çilek şurubu,
4 tatlı kaşığı rom (isteğe bağlı),
Carte d’Or Light Çilekli Dondurma

Hazırlanışı:
Buzları temiz bir havlu içinde kırın, bardağın altına yerleştirin. Bir tatlı kaşığı çilek şurubu ile romu karıştırarak buzlara ekleyin. Daha sonra hafifçe karıştırıp üzerine Carte d’Or Light Çilekli Dondurma koyun. Buzun üzerini beyaz ve pembe çiçeklerle süsleyerek servis yapın.

Baharatlı tatlardan vazgeçmeyen Akrep ve Koçlara

Baharat Diyarında Aşk
Malzemeler:
1 paket vanilyalı puding,
2,5 bardak süt (500 ml),
1/2 adet çubuk vanilya,
2 adet karanfil,
2 adet yıldız anason,
1/4 çay kaşığı zencefil,
1/4 çay kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığından az tereyağı (15 g),
1 yemek kaşığı bal (15 g civarında),
1 adet iri armut,
1 bütün sade kek,
1 yemek kaşığı portakal likörü (isteğe bağlı),
Pudra şekeri (8 - 9 g),
1’er top Carte d'Or Çikolatalı ve Vanilyalı Dondurma.

Hazırlanışı:
Puding tozunu, sütle birlikte tencereye dökün. Karıştırıp erimesini sağlayın. Vanilya, anason, karanfil, zencefil ve tarçını ekleyip ateşe koyun. Kaynayana kadar karıştırıp kısık ateşte 3 - 4 dakika pişirin. Vanilya, karanfil ve anasonları çıkartın. Orta boy yapışmaz yüzeyli bir tavayı orta ateşe yerleştirin. Tereyağını ve balı ekleyip 1 dakika tereyağı yumuşayana kadar karıştırın. Armudu 4 yuvarlak dilime bölün, orta yerini ve çekirdeklerini çıkartıp tavaya koyun. 2 - 3 dakika her iki yüzünü de pişirin.

Keki yuvarlak olarak 8 parçaya kesin. 4 yuvarlağın üstüne portakal likörünü serpin (isteğe göre), armut dilimlerini yerleştirin. Kalan 4 parçayı da üstlerine kapatın. Pudra şekeri serpip birer top Carte d'Or Çikolatalı ve Vanilyalı Dondurma ve hazırladığınız baharatlı pudingle servis yapın. Dilerseniz çikolatalı sos ekleyebilirsiniz.

9 Şubat 2010 Salı

Dondurmalı Pasta Blog Yazarları İstanbul Buluşması

Bu yıl, 7 Şubat Pazar günü düzenlediğimiz ilk etkinliğimizde, blog yazarı dostlarımızı “Müsait misiniz?” diye sorarak misafirliğe davet ettik. İstanbul’un merkezinde, yeşilliği ve sessizliği ile adeta kurtarılmış bölge olan Yıldız Parkı’ndaki boğaz manzarasına hakim Dahill Restaurant’ta buluştuk.


Carte d’Or Marka Müdürü Canan Barut, Marka Müdür Yardımcıları Nihan Kayı ve Zülal Neyzi olarak ev sahipliği yaptığımız Dondurmalı Pasta Buluşması’na blog yazarlarının yanı sıra eşlerin de ilgisi yoğundu. “Her başarılı kadın blog yazarının arkasında bir erkek vardır” açıklaması, buluşmada anlam buldu. Desteklerini esirgemediler, kimi zaman fotoğraf makineleri ellerinde en güzel anları ölümsüzleştirdiler, kimi zaman da çocuklarla ilgilendiler.

Carte d’Or Dondurmalı Pasta Antep Fıstıklı-Çikolatalı

Carte d’Or Dondurmalı Pasta Karamelli-Kaymaklı

Yepyeni ürün kategorimiz Dondurmalı Pasta’yı tanıtmak ve görüşlerinizi almak amacıyla düzenlediğimiz buluşmamızda; fındık tadındaki pasta kekinin üzerine döşenmiş, Antep fıstıklı ve çikolata dondurmasıyla “Antep Fıstıklı-Çikolatalı” ve karamelli-kaymaklı dondurmasının arasına uzanan pötibör bisküvisiyle “Karamelli-Kaymaklı” çeşitleri doyasıya yedik.


Sıcak yaz günlerinde konuk ağırlarken ve ziyaret hediyesi seçerken tercih edileceğini düşündüğümüz Dondurmalı Pasta, özellikle doğum günlerinin başrol oyuncusu olmaya aday. Dondurmalı Pasta ile ilk doğum günü kutlamamızı Ocak ve Şubat ayında doğan blog yazarlarımızla birlikte kutladık. Carte d’Or Marka Müdürü Canan Barut da Şubat doğumlu olması nedeniyle blog yazarları arasındaki yerini aldı. Doğum günü sahipleri, uzun süre dilek tuttular, genel inanış gereği gerçekleşmeleri için ne olduklarını sormadık!



Dondurmalı Pasta Buluşmamıza katılan ve çeşitli nedenlerle “müsait” olamayan tüm blog yazarı dostlarımıza sevgilerimizi iletiyoruz. Desteğiniz ve yönlendirmeleriniz için tekrar teşekkür ederiz. Dondurmalı Blog olarak 2010’da yenilenen yüzümüz ve içeriğimiz, sürpriz etkinliklerimizle aranızda olmaya devam edeceğiz.

Dondurmalı Pasta İstanbul Buluşması’na katılan blog yazarlarımız:
http://aslininmutfagi.blogspot.com/
http://www.beyazpano.net/
http://www.birdemliksohbet.com/
http://www.birseninmutfagi.com/
http://www.boncukmutfakta.com/
http://damak-tad.blogspot.com/
http://degisiktatlar.blogspot.com/
http://www.devletsah.com/
http://enguzeltatlar.blogspot.com/
http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/
http://fotografpenceremden.blogspot.com/
http://gezmekan.wordpress.com/
http://gulaymutfakta.blogspot.com/
http://hayatiminrenkleri.blogspot.com/
http://hunerlibayanlar.blogspot.com/
http://icimdekelebekler.blogspot.com/
http://www.kakaobulutlari.com/
http://kakaolupasta.blogspot.com/
http://kibeleninmutfagi.blogspot.com/
http://kuzinedekizaranekmek.blogspot.com/
http://www.lezzetibol.com/
http://limonlukek.blogspot.com/
http://mimosacafe.blogspot.com/
http://www.mutfaksirlari.com/
http://www.nefisyemektarifleri.com/
http://ordanburdanhayattan.blogspot.com/
http://sagliklimutfak.blogspot.com/
http://sarimutfak.blogspot.com/
http://sedametin.blogspot.com/
http://yemekkokusu.blogspot.com/
http://www.yemekzevki.net/
http://zeynebinkelebekleri.blogspot.com/
http://zeyneple.blogspot.com/